Ga jij aan de slag in de koudetechniek?

Er is een groot tekort aan goede koeltechnische monteurs. Uit een onderzoek (Instroom- en personeelsbehoefte in de koudetechniek) is gebleken dat de branche voor koude-, klimaat- en warmtepomptechniek van ongeveer 65.000 medewerkers in 2020 moet groeien naar ongeveer 87.000 medewerkers in 2030 om aan de verwachte vraag vanuit de markt te kunnen voldoen.

Naast de vergrijzing groeit de markt voor koudetechniek. Deze groei komt onder andere door de steeds veranderende wet- en regelgeving op het gebied van voedselverwerking, transport, opslag en distributie. Maar ook de steeds groter wordende vraag naar een gezonde en prettige leef- en werkomgeving. Ook veranderen de eisen die aan gebouwen worden gesteld, gezien het energiegebruik. Daarbij wordt de warmte opgewekt door zowel mensen als apparatuur. Vervolgens moet deze warmte worden afgevoerd door een koudesysteem. Hier komt dus specialisme aan te pas.

De vraag naar koudetechnische specialisten neemt ook toe, door de enorme toegenomen vraag naar warmtepompen. Een warmtepomp is ook een koudetechnisch systeem, net als een systeem van een koel- of vriescel of het systeem in de koelkast in de keuken. Koudetechniek gaat namelijk over het verplaatsen van warmte van de plek waar je het niet wilt hebben naar de plek waar je het nodig hebt of andersom. Voor installatie, onderhoud en beheer van de warmtepomp zijn specialisten in de koudetechniek nodig.

Bekijk het opleiding- en cursusaanbod

Koude- Klimaat- en Warmtepomptechniek: Het miniboekje voor scholieren.

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in koude-, klimaat- en warmtepomptechniek. Speciaal voor jou heeft NVKL een miniboekje ontwikkeld waarin we alle vragen beantwoorden die je mogelijk hebt. Onderwerpen zoals beroepen, scholing en salaris worden besproken in het boekje. Daarnaast kun je altijd mailen naar brenda@nvkl.nl (Projectmanager Onderwijs & Arbeidsmarkt) als je extra informatie nodig hebt.

Download hier het miniboekje

De vraag wordt steeds groter

Van vriesvak tot biertap van airconditioning tot industriële koudesystemen. Er is in Nederland steeds meer vraag naar koude- en klimaatinstallaties voor producten en mensen. Er zijn volop kansen en carrièremogelijkheden in de koudetechniek.

Koudetechniek is overal!

Zonder dat je het door hebt, maak je dagelijks gebruik van koudetechniek. Zo slaap je tijdens de warme dagen met de airco aan om je slaapkamer lekker koel te houden en kun je je eten langer vers houden door deze in je koelkast of vriezer te bewaren. Wat zouden we zonder koudetechniek moeten? Deze installaties worden door monteurs geïnstalleerd en onderhouden.

Dit kun je ermee

Werken in de koude- en klimaattechnische sector is gevarieerd. Een klimaatmonteur zorgt ervoor dat de werk- en leefomgeving in een woonhuis, restaurant of kantoorpand optimaal is. Een koelmonteur installeert, repareert en onderhoudt bijvoorbeeld ijsbanen en skipistes, koel- en vrieshuizen of koelvitrines in horeca en supermarkten. Maar daar houdt de koudetechnische wereld niet op. Bijna geen product in de wereld is gemaakt zonder techniek uit de koude- of klimaatsector, zelfs vliegtuigen en schepen. Koudetechniek is een relatief onbekend vakgebied ondanks de enorme impact die deze techniek op de maatschappij heeft. Een bijzondere toepassing is het conditioneren van speciale ruimtes. Bijvoorbeeld het koelen van een operatiekamer in het ziekenhuis of serverruimtes in een datacenter. Geen koeling; betekent geen internet of wifi!