Elke twee jaar reikt de NVKL de Koeltrofee uit, aan een bedrijf dat een innovatie in de koude- en/of klimaattechniek heeft gerealiseerd. Bedrijven konden zich tot november 2019 inschrijven voor de Koeltrofee 2020.

Uit de ingeschreven kandidaten heeft de jury drie genomineerden gekozen die hun innovatie kunnen presenteren op de VSK van februari 2020. Aan een van deze drie ‘finalisten’ wordt tijdens diezelfde beurs de Koeltrofee uitgereikt. De uitreiking zal worden verzorgd door oud-schaatser Erben Wennemars onder toeziend oog van de NVKL-jury en hopelijk ook van veel belangstellenden.

Ook benieuwd naar de winnaar? Kom dan op donderdag 6 februari om 15.00 uur naar het NVKL-paviljoen op de VSK.

De finalisten
Innovaties die kans maken op toekenning van de Trofee moeten in de praktijk toepasbaar zijn en tot succesvolle resultaten leiden in technische, economische en/of maatschappelijke zin. Dit jaar zijn de volgende innovaties genomineerd, omdat ze worden gezien als milieuvriendelijke dan wel energiezuinige alternatieve voor huidige technieken.

 

The Air@Work Purified Fresh Air system!

De Air@Work Purified Fresh Air system is een duurzaam en efficiënt luchtbehandelingssysteem. Het zorgt voor verse luchttoevoer, gefilterd met een gesloten elektrostatische filter, die ook de ultrafijne, nano, deeltjes afvangt! In de tegenstroom warmtewisselaar wordt deze lucht in de winter met hoog rendement opgewarmd en in de zomer door de geïntegreerde indirect adiabatische koel module gekoeld. In de tussen liggende periode wordt er gebruik gemaakt van vrije koeling middels een by-pass.

Reden nominatie: Door het unieke filtersysteem met een uitzonderlijk lage drukval van 50 Pa, het ontbreken van koudemiddel, een EER 20> en EC-ventilatoren is het Air@Work Purified Fresh Air system zeer energie efficiënt en duurzaam. Het draagt hiermee aanzienlijk bij aan de energie transitie.

 

Koelmachine met gewoon water als koudemiddel!

De eChiller is de enige koelmachine die kraanwater (R718) als koudemiddel gebruikt. Het koelprincipe van de eChiller is hetzelfde als in conventionele koelmachines: vloeistof verdampt, wordt gecomprimeerd en gecondenseerd in een gesloten kringloop. Chemische koudemiddelen hebben voor dit proces grote drukverschillen nodig. De eChiller werkt onder vacuüm met lage drukken en dit resulteert in een lager energieverbruik. De eChiller is zeer geschikt voor aanvoertemperaturen tussen 16 °C en 22 °C, is leverbaar met een koelvermogen tot 45 kW per unit en zijn schaalbaar tot een koelvermogen van ca. 300kW. Eind dit jaar staat er een model van 90 kW op de planning.

Reden nominatie: Natuurlijke koudemiddelen worden steeds belangrijker naarmate de wettelijke reductie van koudemiddelen met een hoog GWP verder gaat.  De eChiller is dan ook het perfecte antwoord op de F-gassenverordening en de verwachte ontwikkeling van koudemiddel- en energiekosten.

 

Warmtepomp-optimalisatie voor drogen van agrarisch product

Het drogen van agrarische producten is van oorsprong voornamelijk een gevoelskwestie. Onbedoeld verspillen agrarisch ondernemers jaarlijks duizenden euro´s aan energie en productuitval. Dat kan slimmer. Sjors Wagenaar (Wagenaarkoeltechniek) onderzocht, tijdens zijn MSc Energy en Process Technology, hoe drogen efficiënter kan, door inzet van een warmtepomp en van data. Het ontwerp van een warmtepomp-drooginstallatie is sterk afhankelijk van de thermo-fysische eigenschappen van het te drogen product. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en metingen ontwikkelt Sjors wiskundige modellen waarmee zogenoemde ‘droogrecepten’ ontstaan. Een op maat geoptimaliseerde warmtepomp- droogconfiguratie met natuurlijk koudemiddel, afgestemd op de hoeveelheid, vochtinhoud en vocht-evenwichtcondities van het product. Inmiddels is de eerste test-droogkamer gerealiseerd waar de COP van de warmtepomp wordt geoptimaliseerd. Proces-data wordt teruggekoppeld naar de wiskundige modellen om de nauwkeurigheid ervan te verhogen.

Reden nominatie: De energiebesparing ten opzichte van warmeluchtsystemen loopt op tot meer dan 50%. Bijkomend voordeel is dat directe CO2-uitstoot wordt voorkomen.