Een werkgroep heeft zich in de afgelopen periode gebogen over de mogelijkheid om binnen een Associate Degree-opleiding (AD-opleiding) Engineering (2-jarige hbo-opleiding) een uitstroomrichting koude- en klimaattechniek te ontwikkelen. Op maandag 7 juli jl. heeft de werkgroep een het voorgestelde programma van de Dordrecht Academy gefinaliseerd. (De Dordrecht Academy bestaat uit Hogeschool Drechtsteden, een samenwerkingsverband tussen verschillende hogescholen in Dordrecht).
Groot dank voor de werkgroep
Met medewerking van ‘Werkend leren in het hbo’ en O&O fonds Wij Techniek, lidbedrijven Klimaatservice Holland, Johnson Controls, Verkerk Groep, Alklima, Beijer Ref, en met Stichting Post hbo Koudetechniek en NVKL heeft de Dordrecht Academy een 2-jarig programma ontwikkeld. Het wordt een duaal leertraject. Dat betekent een combinatie van werken en leren. In het eerste jaar zullen de studenten per week 3 dagen werken en 2 dagen de opleiding volgen, in het tweede jaar worden dit 4 dagen werken en 1 dag de opleiding volgen.
Vakkenis opleiding
De lesjaren zijn opgedeeld in diverse blokken, de volgende onderwerpen komen onder andere aan de orde:
- technische basiskennis en -vaardigheden;
- technisch tekenen;
- elektrotechniek;
- engineering;
- professioneel handelen;
- wis- en natuurkunde;
- koudetechniek;
- thermodynamica;
- systeemkennis;
- ontwerp en calculatie;
- meet- en regeltechniek.
Studenten zullen het geleerde op de opleidingsdagen moeten toepassen in de praktijk via praktijkopdrachten. De opleiding wordt afgesloten met een afstudeeropdracht. Na afsluiten van de opleiding kan de student in dienst (blijven) bij het bedrijf waar hij/zij tijdens de studie werkzaam was. Studenten die door willen leren op het hbo kunnen doorstromen in bijvoorbeeld de bachelor Werktuigbouwkunde. Ook zullen zij met deze opleiding door kunnen naar de Post-hbo koudetechniek. De doelgroep voor dit AD-traject is havo- of vwo-gediplomeerden, mbo-4 gediplomeerden en/of werkenden die door willen leren.
Detailvoorbereidingen
In de komende periode vinden alle detailvoorbereidingen plaats om de lessen, gastlessen, praktijkopdrachten en leermiddelen uit te werken. Tevens zullen wervingsactiviteiten voor deelnemers plaatsvinden, en zo ook informatiebijeenkomsten voor bedrijven. Tijdens de NVKL Regiobijeenkomst in Dordrecht op 18 november 2025 zal deze opleiding aan de orde komen en worden toegelicht door de docenten van de Dordrecht Academy.
Schakel tussen Koudetechniek en Elektrotechniek
Studenten in deze opleiding kunnen kiezen voor een uitstroomrichting Koude- en Klimaattechniek of Elektrotechniek. De richting Elektrotechniek wordt mede opgepakt door branchevereniging Fedet.
In januari 2026 zal een bijeenkomst worden georganiseerd waar studenten en bedrijven die deelnemen aan de AD-opleiding Engineering Elektrotechniek/Koude- en klimaattechniek zich nader kunnen laten informeren én elkaar kunnen ontmoeten. Door de gezamenlijke werving en aanpak verwachten we meer aandacht te kunnen genereren voor deze unieke opleiding in Nederland. Een mooie manier om een hele nieuwe doelgroep te enthousiasmeren en op te leiden voor onze branche.
Wil je meer weten over deze opleiding als student of als bedrijf, neem dan contact op met onze Projectmanager Onderwijs & Arbeidsmarkt Brenda Witzier via brenda@nvkl.nl.