9 september 2024 2 min

De Europese Commissie heeft de langverwachte wetstekst over certificering voor werken met koudemiddel gepubliceerd. Daarin staan de minimumeisen voor certificering beschreven. Volgens de nieuwe F-gassenverordening is certificering niet alleen verplicht voor het werken met F-gassen, maar ook voor het werken met koolwaterstoffen (zoals propaan en isobutaan), CO2 en ammoniak. De Rijksoverheid richt het certificeringstraject in Nederland in aan de hand van deze wetstekst. Ook in de andere EU-lidstaten gaat het zo.

Zoals je kunt zien in de tabel hieronder, zijn F-gassen en koolwaterstoffen voortaan samen ingedeeld in certificaten A1 en A2. Ze zijn te vergelijken met de oude categorie I en II, maar nu met koolwaterstoffen erbij. A1 dekt alle hoeveelheden, en met certificaat A2 mag de persoon handelingen verrichten aan apparaten die tot 3 kg koudemiddel (F-gas of koolwaterstof) bevatten, of tot 6 kg als het gaat om hermetisch gesloten systemen.

Certificaten D en E zijn overgenomen uit de vorige verordening. Met certificaat D mag een persoon alleen F-gas terugwinnen, en alleen uit systemen die tot 3 kg F-gas bevatten. Met certificaat E mag een persoon alleen lekcontroles uitvoeren, maar zónder in te breken in het koudemiddelcircuit.

Nieuw zijn certificaten B en C. Met certificaat B mag een persoon alle koudemiddelhandelingen verrichten aan systemen gevuld met CO2, ongeacht de hoeveelheid koudemiddel. Met certificaat C mag dit voor systemen gevuld met ammoniak.

Certificaat Koudemiddel Bijzonderheden
A1 F-gas + koolwaterstoffen Alle hoeveelheden
A2 F-gas + koolwaterstoffen Tot 3 kg (en 6 kg voor hermetisch gesloten systemen)
B CO2 Alle hoeveelheden
C Ammoniak Alle hoeveelheden
D Alleen terugwinnen F-gas Tot 3 kg (en 6 kg voor hermetisch gesloten systemen)
E Alleen lekcontrole F-gassystemen Zonder openen koudemiddelcircuit


Hercertificering

Zoals eerder gemeld, is er onder de nieuwe F-gassenverordening een hercertificeringsplicht. Het certificaat is dus niet langer voor altijd geldig. Personen die hun certificaat onder het nieuwe systeem (zie tabel) gaan halen, zullen daarna elke 7 jaar een evaluatiemoment hebben, om gecertificeerd te blijven. Welke vorm die evaluatie krijgt, is nog niet bepaald.

Monteurs die al gecertificeerd zijn

Monteurs die voor NVKL-lidbedrijven werken, zijn in de meeste gevallen natuurlijk al gecertificeerd voor F-gassen. Voor hen geldt dat hun certificaat geldig blijft tot 12 maart 2029. Op die datum moet iedereen gecertificeerd zijn volgens het nieuwe systeem zoals staat in de tabel hierboven. Dat betekent dat personen na maart 2029 niet meer alléén voor F-gassen kunnen zijn gecertificeerd: koolwaterstoffen komen daarbij. Praktisch gezien betekent dat, dat als men zijn of haar ‘oude’ F-gassencertificaat wil behouden, er vóór maart 2029 een aanvullend examen over koolwaterstoffen gedaan moet worden. Het betekent ook dat, wanneer iemand wil werken aan koolwaterstoffen nadat de nieuwe certificeringsstructuur is ingegaan, die persoon gecertificeerd moet zijn voor koolwaterstoffen, ook vóór maart 2029. Wat precies de gevolgen zijn voor monteurs die al één of meerdere ACB-certificaten hebben behaald, is nog niet duidelijk. NVKL is hierover nog in gesprek met de Rijksoverheid.

In de wetgeving staat dat de nieuwe certificering in de EU-lidstaten (waaronder Nederland) over precies 1 jaar in orde moet zijn (namelijk 1 jaar na de publicatie van deze uitvoeringsverordening). Het kan dus ook eerder zijn, maar daarover is nog geen uitsluitsel. NVKL houdt je hiervan natuurlijk op de hoogte.

Lees hier de Nederlandstalige uitvoeringsverordening

Raadpleeg hier het bijbehorende schema

Dit project is mede mogelijk gemaakt met de SLIM subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.
Leren en ontwikkelen voor een duurzame transitie | 2023SLIM2021660 | Activiteit C
Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?