De tropische dagen lijken dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, al vroeg te beginnen! Aanstaande zaterdag tikt de thermometer in De Bilt hoogstwaarschijnlijk de 30 graden aan. Om de temperatuur in huis en op kantoor aangenaam te houden, draait de airconditioning tijdens deze warme dagen volop. Vooral bij nieuwere, steeds beter geïsoleerde huizen is de vraag groot. Tegelijkertijd kunnen alle airconditioningssystemen ook verwarmen. Airconditioning wordt steeds vaker toegepast om huizen in de koudere perioden elektrisch te verwarmen als antwoord op de hoge gasprijzen. We zien de verkoopcijfers van airconditioning dit jaar daarom fors stijgen.
Een goed werkende airconditioning is niet vanzelfsprekend. Om er zeker van te zijn dat je er deze zomer koel bij zit, is het op de juiste wijze installeren en jaarlijks en correct onderhoud noodzakelijk om het systeem in optimale conditie te houden. Bovendien zorg je hiermee voor een langere levensduur van het apparaat. Voorkom onaangename verrassingen en kies voor zekerheid door een erkende installateur voor het installeren en onderhouden van je airconditioning in te schakelen. Belangrijk hierbij is; vraag op tijd een offerte aan, want de vraag is groot en vakmensen zijn schaars.
Meer vraag naar airconditioning
In steeds meer huishoudens is airconditioning inmiddels niet meer weg te denken. Van de 5,5 miljoen huishoudens in Nederland beschikt ruim 1.000.000 over een vorm van airconditioning. In de coronajaren stegen de verkoopcijfers in 2020 met ruim 60% naar 200.000 en in 2021 met 30% naar 260.000. Vorig jaar was er een lichte daling te zien van het aantal verkochte airco’s naar 220.000. Veel mensen kozen er na de coronamaatregelen voor om hun geld uit te geven aan vakanties. Andere factoren voor de daling waren het uitblijven van de warme dagen en het beperkte aanbod door leveringsproblemen in fabrieken.
De eerste vijf maanden van 2023 laten weer een groei in de verkoop van airconditioning zien van 15%. In Q4 van 2022 en Q1 van 2023 werden meer lucht-lucht airconditioningssystemen als verwarming in woonkamers verkocht. De cv-ketel kon daarmee uitgezet worden of op een laag pitje worden gebruikt, bijvoorbeeld enkel voor het gebruik van warm water voor douchen en afwassen. Er vond dus een verschuiving plaats van kleine airconditioning die enkel voor koelen worden toegepast (2 kW) naar grotere modellen (5-7 kW) om ook grotere ruimten te verwarmen en daarmee aardgas te besparen.
Verandering wetgeving
Huiseigenaren zijn verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een duurzaam alternatief, zoals de (hybride) warmtepomp. Daarnaast heeft de Europese Unie de ambitie om de CO2-uitstoot in 2030 met 55% te verlagen ten opzichte van het niveau in 1990. Een van de manieren om dit te bereiken naast energiebesparing, is de overstap naar warmtepomp- en airconditioningssystemen die gevuld zijn met alternatieve koudemiddelen.
Dergelijke systemen zijn nu nog vaak gevuld met koudemiddelen met een hoog aardopwarmingsvermogen (GWP) en leveren als ze ten gevolge van lekkage uit deze systemen vrijkomen een bijdrage aan de opwarming van de aarde. De industrie heeft hierop gereageerd en daarom wordt steeds meer overgestapt naar laag GWP koudemiddelen. Deze middelen brengen in veel gevallen wel veiligheidsrisico’s met zich mee omdat ze brandbaar of verstikkend kunnen zijn. Nog meer reden om als particulier in zee te gaan met een installateur die zijn mensen goed heeft opgeleid en zijn certificeringen op orde heeft. Weet je niet met welk koudemiddel jouw installatie is gevuld? Of wil je bij de aanschaf van een nieuwe installatie zeker zijn dat de nieuwe installatie is voorzien van het juiste koudemiddel? Vraag dit dan na bij de installatie of het onderhoud van jouw installatie.
Kies een NVKL-erkende installateur
Het onderhouden van klimaatinstallaties is een specialisme. Twijfel je welke installateur je hiervoor moet benaderen? Kies dan altijd voor een NVKL-erkende installateur om zeker te zijn van kwaliteit, duurzaamheid, betrouwbaarheid en professionaliteit. Alle NVKL-installateurs zijn in het bezit van de NVKL-erkenning, waar ze één keer in de twee jaar op getoetst worden. Zij voldoen hiermee aan alle verplichte wetgeving en eisen op het gebied van onder andere opleiding, vakkennis en materiaal. Ze kennen de risico’s van koudemiddelen en werken met de juiste technische hulpmiddelen om hiermee om te gaan en de veiligheid te waarborgen. Een NVKL-erkende specialist denkt met je mee en geeft gepast advies. Bovendien kun je altijd terugvallen op de zakelijke geschillencommissie en de geschillencommissie voor consumenten die aan de NVKL-erkenning zijn gekoppeld.