Voor de bepaling van de energieprestatie van een gebouw is de nieuwe rekenmethode NTA 8800 beschikbaar. NTA 8800 is een methodiek die van toepassing is op zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw. De nieuwe methode vervangt een aantal bestaande methoden voor nieuwbouw en bestaande bouw, namelijk NEN 7120, Nader Voorschrift en ISSO 75.3. NTA 8800 volgt de Europese normen en vervangt de huidige EPC- en EI-indicatoren door de energiebehoefte per vierkante meter (kWh/m2).
De NTA bevat geen eisen aan de energieprestatie van gebouwen, maar is een bepalingsmethode waarmee wordt vastgesteld of aan de eisen wordt voldaan die worden opgenomen in wet- en regelgeving.
Uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD) vloeit de verplichting voort dat bouwaanvragen voor nieuwbouw vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de BENG-eisen. De nieuwe methode is onder andere nodig om aan de Europese richtlijn te voldoen. Er zijn op diverse punten vereenvoudigingen doorgevoerd ten opzichte van de Europese normen om beter aan te sluiten op de Nederlandse situatie.
De bepalingsmethode NTA 8800 is in opdracht van het ministerie van BZK onder regie van NEN ontwikkeld door de Programmaraad. In de Programmaraad zijn energie-, installatie- en bouwsector, gemeenten, vastgoedeigenaren, woningcorporaties en adviseurs vertegenwoordigd. De komende tijd vinden studies plaats op basis van deze versie van de NTA. Afhankelijk van de uitkomsten van deze studies kunnen nog aanpassingen worden doorgevoerd.
Congres 20 november
De Programmaraad organiseert op 20 november 2018 een congres. Tijdens dit congres wordt de inhoud van de NTA en het implementatietraject besproken. Daarnaast worden de BENG-eisen bekend gemaakt door het ministerie van BZK. Het programma bekijken en aanmelden kan via NEN Evenementen.