23 mei 2024 1 min

De nieuwe F-gassenverordening is op 11 maart jl. ingegaan. Daarmee was niet het hele proces klaar, omdat er nog een aantal uitvoeringsverordeningen – met meer details over een specifiek onderwerp – moesten worden gemaakt door de Europese Commissie. De voorstellen voor de eerste twee uitvoeringsverordeningen zijn vorige week gepubliceerd.

Persoonscertificering

Ten eerste het voorstel over de minimale vereisten voor persoonscertificering. Zoals al bekend was, komt er ook persoonscertificering voor het werken met natuurlijke koudemiddelen. Onder de vorige verordening waren er vier categorieën (I – IV). In het kort staat in het voorstel dat de Europese Commissie vijf categorieën voor persoonscertificering wil maken:

A: F-gassen en koolwaterstoffen (onafhankelijk van hoeveelheid koudemiddel)
B: CO2 (onafhankelijk van hoeveelheid koudemiddel)
C: Ammoniak (onafhankelijk van hoeveelheid koudemiddel)
D: Alleen terugwinnen F-gas (systemen met inhoud < 1 kg)
E: Alleen lekcontrole aan F-gas-houdende systemen, zonder in te breken in het koudemiddelcircuit.

De uiteindelijke uitvoeringsverordening zal de basis vormen voor de nieuwe Nederlandse ‘BRL200’.

Kenplaten

Het tweede – kortere- voorstel gaat over regels voor etikettering, oftewel de kenplaten. De uiteindelijke tekst gaat in op 1 januari 2025.

De uiteindelijke uitvoeringsverordeningen zullen waarschijnlijk in september worden vastgesteld. Voor beide voorstellen is er nu een openbare raadpleging geopend, waarop iedereen – ook jij – kan reageren met zijn of haar commentaar op het voorstel.

  • De raadpleging en de tekst van het voorstel over etikettering vind je hier.
  • Die van de minimale vereisten voor persoonscertificering vind je hier.

NVKL is momenteel bezig met het bepalen van een standpunt over deze voorstellen. We houden je uiteraard op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?