12 oktober 2023 1 min

Sinds 2015 is de warmtepomp in Nederland bezig met een forse opmars. In 6 jaar tijd groeide het aantal jaarlijks verkochte warmtepompen van 7.000 naar ruim 70.000. Hiermee groeit de verkoop van warmtepompen sneller dan die van cv-ketels. Installateurs plaatsten in 2022 bijna 100.000 warmtepompen, dat is 40% meer dan het jaar ervoor. Inmiddels hebben 450.000 huizen een warmtepomp en dit moeten er in 2030 2,6 miljoen zijn.

Vakbekwaamheid

Door de enorme vraag naar warmtepompen, zijn er ook voldoende vakmensen nodig voor het ontwerpen/adviseren, installeren en onderhouden van warmtepompen. Vakbekwaamheid is hierin essentieel voor het goed en veilig presteren van de installatie. Diverse brancheorganisaties, waaronder NVKL, hebben daarom een erkenningsregeling voor warmtepompen opgesteld om hieraan te voldoen.

Geregistreerd vakmanschap

Door deel te nemen aan het vakbekwaamheidsprogramma Vakmanschap Warmtepomp, wordt aansluitend op het opleidingsprogramma door geaccrediteerde examenpartijen een theorietoets en praktijkexamen afgenomen. Na afronding met een positief resultaat, ontvangt de kandidaat het Bewijs van Vakmanschap. Hiermee toont een monteur of installateur aan de klant of opdrachtgever aan dat hij of zij bevoegd is om te adviseren, ontwerpen, plaatsen, monteren, inregelen, de installatie te onderhouden en te inspecteren. Het persoonlijke digitale Bewijs van Vakmanschap wordt aan zijn of haar Vakpaspoort toegevoegd.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?