12 oktober 2023 1 min

In de week van 2 tot en met 6 oktober organiseerde Techport de jaarlijkse IJmond Technologie week. Techport is een samenwerking tussen bedrijven, scholen en overheden die als belangrijkste doel heeft om meer jongeren te interesseren voor een technische opleiding en te helpen bij verduurzaming van de industrie in de regio.
Promotie Evenement Techniek
Gedurende de week brachten scholieren uit de regio van de groepen 7 en 8 uit het primair onderwijs een bezoek aan het Promotie Evenement Techniek (PET-dagen) in sporthal De Walvis in Beverwijk. Daarnaast waren er excursies naar bedrijven voor belangstellende klassen 1 en 2 uit het voortgezet onderwijs in het kader van Tech Your Talent (TYT).

NVKL-lidbedrijf Assumburg Koeltechniek uit Uitgeest verzorgde op de PET-dagen een workshop en ontving in het kader van TYT leerlingen van SKILLS vmbo en het Technisch College Velsen. Bij zowel de workshop als het bedrijfsbezoek leerden de leerlingen op een speelse manier hoe een koelkast werkt. Koelen in een koelkast gebeurt door warmte aan een product te onttrekken en koudemiddel voortdurend van hoge druk naar lage druk te brengen. Zo konden de leerlingen bij een demonstratiemodel van een koelkast letterlijk voelen hoe een koperen spiraal koud werd en hoe warm de lucht is die wordt afgevoerd.

De leerlingen reageerden vaak enthousiast en stelden goede vragen aan “docenten” Marloes Jongejans (directeur Assumburg Koeltechniek) en René Vermeer (gepensioneerd schoolleider) waaruit vooral bleek hoe geïnteresseerd ze waren. Heel mooi, want het doel van het bedrijf bij dit alles is vooral om jongeren te interesseren voor het prachtige vak van koeltechniek.

“Wij merken vaak dat bij alle initiatieven om meer jongeren te interesseren voor een technisch beroep, koeltechniek nauwelijks wordt genoemd”, aldus Marloes Jongejans. “Maar ook onze sector kampt met personeelsgebrek. Daarom hebben we gastlessen gegeven op het SKILLS vmbo Beverwijk en Technisch College Velsen en deden we mee aan de Techport Technologie week. Zo hopen we op meer bekendheid voor het prachtige vak van Koeltechnieker”.

Voor meer informatie over het verloop van deze dag kun je contact opnemen met mj@assumburgkoeltechniek.nl

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?