25 november 2022 1 min

Vanaf nu staan ook de bedrijfskwalificaties en de persoonscertificaten F-gassen in het Centraal Register Techniek.

Rondom koelinstallaties is er veel wet- en regelgeving van toepassing zoals onder andere de F-gassen regelgeving. Wanneer je als installateur werkzaamheden uitvoert aan koelinstallaties ben je wettelijk verplicht aan de eisen te voldoen die zijn vastgelegd in de BRL100 en BRL200. Dit betekent dat je als bedrijf en als persoon moet worden gecertificeerd. Heb je hier hulp bij nodig of heb je vragen, dan kun je bij ons en Techniek Nederland terecht.

Gecertificeerde bedrijven en personen zijn opgenomen in het f-gassenregister. Dit register is per 1 november 2022 door de overheid opgenomen bij het Centraal Register Techniek. Opdrachtgevers en handhavende instanties kunnen zo op een snelle manier zien of  iedereen de juiste certificering heeft.
Welke kwalificaties en certificaten zijn nieuw in het register?
BRL100 Bedrijfskwalificaties
Er is nog maar een klein aantal kwalificaties ingevoerd omdat we deze nog moeten omzetten naar onze standaarden. De bedrijfskwalificaties worden geleverd door: KIWA, ECH, SGS, Dekra en Bureau Veritas Industrial Services.
BRL200 Persoonscertificaten
– F-gassen categorie 1
– F-gassen categorie 2
– F-gassen categorie 3
– F-gassen categorie 4
– Stationaire brandbeveiligingssystemen en brandblusapparaten
– Terugwinnen hoogspanningsschakelaars
– Terugwinnen mobiele airco’s

 De persoonscertificering verloopt via CIBV, PBNA, Bepect, Examenservices, STE of STEK.
Certificaat in het Vakpaspoort
Heb je je persoonscertificaat voor F-gassen behaald? Dan wordt deze niet altijd automatisch zichtbaar in het Vakpaspoort. Bijvoorbeeld als er gegevens missen (zoals je mailadres), waardoor er geen automatische match is. Het Centraal Register Techniek kan jouw certificaat wél handmatig koppelen. Dit kun je aanvragen door een mail te sturen naar de helpdesk van het Centraal Register Techniek (helpdesk@centraalregistertechniek.nl).
Persoons- en bedrijfskwalificaties in het register
Op de website van het Centraal Register Techniek vind je overzichten van persoons- en bedrijfskwalificaties die al in het register staan. Staat je certificaat of kwalificatie hier niet bij? Meld dit dan bij je opleider of exameninstituut.

Ga naar de website van het Centraal Register Techniek voor het volledige bericht over de F-gassen certificaten.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?