13 mei 2022 3 min

Op vrijdag 6 mei heeft Leen van Andel (EQUANS Refrigeration) een werkbezoek georganiseerd voor de leden van de Vakcommissie van ESMEI. De commissieleden brachten een bezoek aan het pand van EQUANS Refrigeration in Emmeloord en een project van dit bedrijf bij visverwerker Kramer Fish Group op Urk.
ESMEI
De examenproducten voor het mbo-onderwijs worden gemaakt door Examenservice MEI (een samenwerkingsverband van scholen en bedrijfsleven). ESMEI maakt ook alle examens voor de mbo-opleidingen koudetechniek, deze worden door alle mbo-opleiders gebruikt. Om te toetsen of deze aansluiten bij de praktijk controleert de Vakcommissie van ESMEI de examens die door het ontwikkelplatform worden gemaakt. Deze Vakcommissie voor de koudetechniek bestaat uit Gerard Ketel (voorzitter), Leo van Maris, Jan Bouwes, Leen van Andel, Gert Wim Kreukniet, Roelof Robbertsen en Gerben van Hoek.

https://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/equans1-300×225.jpghttps://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/equans2-300×225.jpg
EQUANS Refrigeration
De leden van de Vakcommissie werden welkom geheten bij EQUANS Refrigeration in Emmeloord. In dit pand is Leen van Andel als praktijkopleider het aanspreekpunt voor de mbo-studenten. Leen toonde de demonstratie units die gebruikt worden om de studenten die vaak in aansluitende opleidingen zitten, zoals de installatie- of elektrotechniek, mee te nemen in de koeltechniek. Een mooi voorbeeld is Bradley, vierdejaars student Middenkader Engineering, richting Elektrotechniek. Bradley raakte via een stagemarkt op school, waar bekende bedrijven uit de regio zichzelf presenteerden, geïnteresseerd in de koeltechniek. Na zijn stages bij verschillende koeltechnische bedrijven in het tweede en derde jaar, is hij nu bij EQUANS bezig met zijn afstudeeropdracht. Bradley gaf aan zeer enthousiast te zijn geworden van de koeltechniek, dus ‘de verwachting dat wij hem kunnen behouden in de koeltechniek is hoog’ aldus Leen. Leen vertelde enthousiast over de basiskennis die hij zijn mbo-studenten mee geeft. Zoals hij zelf aangaf “elke koe is ooit een kalf geweest”, dus je moet bij het begin beginnen en ze meenemen in het natuurkundig proces en de belangrijke elementen van koudetechniek. Verder gaf Leen het volgende aan: “Hier in de regio speelt koeling een grote rol bij alle landbouwbedrijven, maar uiteraard ook in de visverwerking in Urk en Harlingen. Het is ook niet voor niets dat we sinds twee jaar, met Tolsma en Dijksma, in deze regio in Emmeloord op het vmbo én het mbo actief betrokken zijn bij het onderwijs. En het koudetechnische onderwijs wat we daar, met ondersteuning van NVKL, hebben helpen ontwikkelen, dat nu echt zijn vruchten begint af te werpen in de instroom in onze bedrijven”. Bradley beaamt dat hij liever tijdens zijn studie kennis had gemaakt met koudetechniek, maar dat het mooi is dat hij dit nu binnen de bedrijven heeft kunnen doen. De studenten die nu zijn studie volgen, die kunnen voortaan op school ook al voor koudetechniek kiezen en daar lessen in volgen. Dan kom je toch al met een beetje meer kennis een bedrijf binnen.
Kramers’ Seafood Trading B.V
Daarna vertrok het gezelschap voor een bezoek aan Kramers’ Seafood Trading B.V. op Urk. Ale Bosma, projectleider van dit enorme project bij EQUANS Refrigeration, ging mee om een toelichting te geven. In het afgelopen jaar is op deze locatie, na een lang traject van voorbereiding, een omvangrijke CO2 transkritische installatie neergezet die de diverse ruimtes koelt. Onder andere een enorme vrieshal van 65 x 40 x 15 meter, waarin de temperatuur constant op -20°C wordt gehouden. Er kon een kijkje achter de schermen genomen worden bij de installatie, maar ook bij vriestunnels die zorgen dat de vis snel diepgevroren raakt. Hierdoor wordt een optimaal behoud van smaak en houdbaarheid bereikt. Na een bijzonder leerzame bijeenkomst en natuurlijk na het eten van een ‘vislunch’ op Urk, gingen alle commissieleden weer een stukje wijzer naar huis.

https://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/equans3-300×225.jpghttps://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/equans4-300×225.jpghttps://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2022/05/equans5-300×225.jpg

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?