17 september 2020 2 min

Het nieuwe schooljaar is begonnen! Lidbedrijven van NVKL geven mbo BOL-studenten een stage en BBL-leerlingen een leerbaan binnen hun bedrijf. Dat is mooi, want de beste manier om nieuwe werknemers voor de koeltechniek binnen te krijgen is om ze op te leiden voor het mooie vak. Om een student in het Middelbaar Beroeps Onderwijs een dergelijke plek te kunnen bieden moet u wel erkend leerbedrijf zijn. De laatste dagen hebben meerdere bedrijven aan NVKL gevraagd hoe dat nou precies zit. Dat leggen wij graag aan u uit:
Gestelde voorwaarden
De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) is verantwoordelijk voor het erkennen van leerbedrijven sinds 1 augustus 2015. Een erkend leerbedrijf voldoet aan de gestelde voorwaarden zoals het bieden van een goede en veilige werkplek, aanstellen van een praktijkopleider en werkt samen met de school en het SBB. Een belangrijk deel van de mbo-opleidingen bestaat uit werken en leren in de praktijk, de zogenaamde beroepspraktijkvorming (BPV). Een opleiding van mbo studenten is vastgelegd in kerntaken en werkprocessen. Als leerbedrijf biedt u de leerling de gelegenheid om alle kerntaken en werkprocessen die bij de opleiding horen, mee te maken, te oefenen en (onder begeleiding) uit te voeren.

Praktijkopleider
De praktijkopleider heeft hierbij een belangrijke taak. Indien u dit nog nooit gedaan heeft, biedt SBB allerlei vormen van workshops en ondersteuning voor stagebegeleiders of praktijkopleiders. Ook Wij Techniek (voorheen OTIB) biedt de mogelijkheid om praktijkopleiders op te leiden. Via de website van SBB kunt u lezen hoe het werkt en de erkenning aanvragen. Als u niet zeker weet of uw bedrijf al erkend is, kunt u dat hier vinden.

https://www.nvkl.nl/wp-content/uploads/2020/09/Erkend-leerbedrijf-e1600338685929.jpg

Een erkend leerbedrijf is te herkennen aan dit bordje

Erkenning
U kunt u laten erkennen voor een van de volgende koudetechnische kwalificaties:

Airco/warmtepompmonteur niveau 2 (crebo 25559).
Monteur koude- en klimaatsystemen niveau 2 (crebo 25563).
Servicemonteur koude- en klimaatsystemen niveau 3 (crebo 25562).
Eerste monteur koude- en klimaatsystemen niveau 3 (crebo 25561).
Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen niveau 4 (crebo 25560).
Systeemontwerper koude- en klimaatsystemen niveau 4 (crebo 25264).

Maar ook voor andere opleidingen is dat mogelijk. Vraag je SBB-adviseur naar de mogelijkheden.
Vind uw mbo-student!
Op Stagemarkt en leerbanenmarkt kunt u ook zelf actief aangeven dat u op zoek bent naar een BBL- of BOL-student. Weet u niet meer helemaal hoe het mbo onderwijs in elkaar zit? Meer informatie hierover leest u op www.nvkl/mbo. In de arbeidsmarkttoolkit van NVKL vindt u onder het kopje ‘Flyers en Factsheets’ een voorbeeld van een leerarbeidsovereenkomst die u met uw BBL-leerling af kunt sluiten.

Heeft u of zoekt u een nieuwe student? Dan kunt u terecht bij opleidingscentrum GO˚ voor meer informatie. In week 20 start daar een nieuwe groep studenten met de niveau 2 Monteursopleiding. Ook kunt u terecht bij een ROC bij u in de buurt.

Hulp nodig of vragen? Neem contact op met Brenda Witzier, projectmanager onderwijs en arbeidsmark.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?