13 juli 2020 2 min

Vanaf 1 juli tot en met 15 september gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleren of webwinkels, witgoedzaken en bouwmarkten zich houden aan de wettelijke regels. Zo mag een airconditioning met een binnen- en buitenelement (de zogeheten voorgevulde split airco) alleen door gecertificeerde installateurs worden geïnstalleerd. Dit moet bij de verkoop aan consumenten worden verteld en kunnen worden aangetoond door de kopers.

Ondeskundige installatie van een split airco kan leiden tot lekverlies van koudemiddelen die slecht zijn voor het klimaat. De ILT richt zich de komende periode op bedrijven die split airco’s aan particulieren verkopen. Potentiële kopers kunnen via het online register zien welke installatiebedrijven gecertificeerd zijn.
Vraag naar airco’s stijgt
Deze lente was de zonnigste sinds het begin van de KNMI-metingen in 1901. Uit hun metingen blijkt ook dat vrijwel de hele top-10 van de warmste jaren in de laatste twee decennia viel. En met die warmterecords stijgt ook de vraag naar airco’s. De International Energy Agency (IAE) vermeldt in The Future of Cooling dat het aircogebruik wereldwijd met grote sprongen toeneemt, waarbij de Covid-19 crisis ook zeker een rol zal spelen door thuiswerkende mensen.

In een airco-installatie wordt gebruikgemaakt van een koudemiddel die de warme lucht afkoelt. Meestal zijn dit koudemiddelen die een hoge concentratie aan schadelijke broeikasgassen bevatten die, afhankelijk van het gebruikte koudemiddel, al snel enkele duizenden keren zo sterk als de uitstoot van het broeikasgas CO2. Als deze in de lucht vrijkomen, leidt dit tot de opwarming van de aarde.

In de praktijk blijkt helaas dat er met name via webshops toch split airco’s aan particulieren worden verkocht, waarbij niet wordt aangetoond dat de installatie plaatsvindt door een gecertificeerde onderneming. Dit is in strijd met verordening (EU) Nr. 517/2014. De ILT ziet er op toe dat deze verordening wordt nageleefd, zodat er zo min mogelijk gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) in de atmosfeer vrijkomen en opwarming van de aarde wordt tegengegaan.
Misstanden melden
Treft u in de winkel of online een split airco aan die wordt verkocht zonder dat hier bij de installatie een gecertificeerde onderneming aan te pas komt? Of bent u op de hoogte van andere misstanden? Laat het ons dan weten door een mail te sturen naar info@nvkl.nl of neem contact op met het meldpunt van ILT.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?