29 april 2020 2 min

Op een normale werkdag volgen zo’n tweehonderd monteurs en mbo-studenten praktijk- en theorielessen bij Opleidingscentrum GO. Nu ligt de parkeerplaats aan de Zandlaan in Ede er verlaten bij vanwege het coronavirus. Om geïnteresseerde technici toch nog te voorzien van kennis is Opleidingscentrum GO begonnen met het delen van kennisclips.
In de kennisclips worden actuele onderwerpen, technieken en koudesystemen besproken en wekelijks gedeeld. Na de kennisclips is er de mogelijkheid uw kennis te testen met een quiz. Bij iedere quiz wordt er een winnaar bekend gemaakt die een mooie prijs ontvangt.

Ammoniak als koudemiddel
Ammoniak (R717) als koudemiddel is bekend vanwege de goede koudetechnische eigenschappen. Met ammoniak kan een koude- of klimaatsysteem worden gerealiseerd met optimale prestaties, laag energieverbruik en een zo beperkt mogelijke belasting voor het milieu. Het aantal koude- of klimaatsystemen met natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak neemt toe en wordt door de overheid sterk gestimuleerd. Maar, naast alle voordelen is er één groot nadeel: ammoniak kan erg gevaarlijk zijn als er niet deskundig mee wordt omgegaan. Ammoniak is namelijk bijzonder toxisch (giftig), in lichte mate ontvlambaar en als het vrijkomt verspreidt het een doordringende geur.
In de kennisclip laat teamleider Michel van Bronkhorst tips en tricks zien hoe u veilig kunt werken met ammoniak als koudemiddel. Ook wordt het verschil met koudesystemen en chemische koudemiddelen aangehaald: “Als u veel met chemische koudemiddelen werkt bent u gewend het koudemiddel terug te winnen en dit te recyclen. Bij een systeem met ammoniak als koudemiddel is dit niet noodzakelijk. U kan het koudesysteem koudemiddelvrij maken door het te neutraliseren in bijvoorbeeld een emmer water.”

Bij Opleidingscentrum GOo in Ede staat een industrieel koudesysteem waar de deelnemers goed kunnen zien hoe een koudesysteem met natuurlijke koudemiddelen in elkaar zit. “Voor personen die normaal gesproken met chemische koudemiddelen werken kunnen we op dit koudesysteem goed laten zien dat u met een koudesysteem gevuld met ammoniak een groter rendement kan halen.”

Bronkhorst: “Met al deze feiten is het natuurlijk raadzaam dat u goed bent opgeleid en alle risico’s en veiligheidsmaatregelen in acht kan nemen. Het halen van u vakbekwaamheidscertificaat is daarnaast verplicht gesteld door de overheid in de PGS13 en het activiteitenbesluit 3.16d. Alleen dan is ammoniak een van de mooiste koudemiddelen waarmee u kan werken.”
Test uw kennis!
Altijd al willen weten hoe u veilig moet werken met ammoniak als natuurlijk koudemiddel? Teamleider Michel van Bronkhorst neemt u mee naar een industrieel koudesysteem en geeft u tips en tricks over het veilig werken met ammoniak.
Heeft u goed opgelet? Test dan uw kennis door een aantal vragen te beantwoorden in de kennisquiz en maak kans op een headset!

Ga naar de kennisquiz
Vakbekwaamheidscertificaat ammoniak
In grote koude- of klimaatsystemen zitten al snel grote hoeveelheden ammoniak, of andere natuurlijke koudemiddelen zoals CO2 of koolwaterstoffen. Iedereen die te maken krijgt met het installeren of onderhouden van ammoniak koudesystemen is verplicht om in het bezit te zijn van een vakbekwaamheidscertificaat zoals omschreven in de richtlijn PGS13 en het activiteitenbesluit 3.16d. Het verplichte certificaat voor monteurs is vijf jaar geldig. Voor bedrijfshulpverleners, hulpdiensten, operators en ontwerpers is voor iedereen een passende training ontwikkeld. Bekijk het aanbod van trainingen op www.opleidingcentrum-go.nl/natuurlijkekoudemiddelen

Bron: Opleidingscentrum GO

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?