29 mei 2019 1 min

In een opmerkelijke hertelling heeft de International Electrotechnical Commission (IEC) in Zwitserland ingestemd met een nieuwe norm die de grenswaarde voor brandbaar koudemiddel in airconditionings- en koelapparatuur zal verhogen. Er is nog geen officiële bevestiging, maar het lijkt erop dat de “nee”-stem van Maleisië op voorstellen tot wijziging van de 60335-2-89-norm is uitgesloten, omdat het land de stemprocedures niet heeft gevolgd.

Vorige maand werd de Final Draft International Standard (FDIS)-stemming bij de IEC met slechts één stem verworpen. De negen tegenstemmen van de 35 landen die stemden, zorgden ervoor dat het voorstel niet kon worden aangenomen omdat de maximumlimiet van 25% hiermee werd overschreden. Later bleek dat Maleisië, een van de landen die tegenstemde, geen technische rechtvaardiging bevatte, zoals vereist door de IEC-richtlijnen. Toen dit aan het licht kwam, werd de stem van Maleisië afgewezen.

De herziening op de IEC 60335-2-89-norm is sinds 2014 in ontwikkeling. De langverwachte wijzigingen, als ze uiteindelijk gecorrigeerd zijn, zullen ervoor zorgen dat de A3-koudemiddelvullimieten toenemen tot 500 gram en de A2L-koelmiddelen tot 1,2 kilogram.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?