14 april 2019 1 min

De politie in Spanje heeft een vermeende illegale handel in koudemiddel R22 ontdekt die wordt uitgevoerd door een in Valencia gevestigd bedrijf. De handel heeft tot nu toe naar schatting 1 miljoen euro opgeleverd. Tien mensen zouden betrokken zijn geweest bij de illegale export van maar liefst 10 ton R22 van Spanje naar Panama. Uit het onderzoek bleek dat het bedrijf uit Valencia betrokken was bij het smokkelen van de R22 zonder een vergunning. De politie startte in 2017 een onderzoek toen het Spaanse ministerie van Milieu op de hoogte werd gesteld van R22-gas dat naar verluidt illegaal naar Panama zou worden gesmokkeld. De operatie onthulde dat het bedrijf R22-koelmiddel had herverpakt dat eigenlijk als gevaarlijk afval had moeten worden bestempeld.

Douanebeambten in Bulgarije hebben een poging om HFC-koelmiddel het land binnen te smokkelen in illegale wegwerpcilinders weten te onderscheppen. Het koelmiddel werd op 1 april ontdekt tijdens een routine-onderzoek van een vrachtwagen in Turkse handen die over de grens werd gereden door een Turkse burger. Ze vonden 96 cilinders van in totaal 1123,2 kg R134a en R404A bij de aangegeven goederen. Het koelmiddel en de vrachtwagen zijn in beslag genomen en de bestuurder van de vrachtwagen is onder de douanewet geheven.

Autoriteiten in Polen hebben een zending onderschept van 25 ton illegaal koudemiddel met een marktwaarde van ongeveer €600.000. In wat wordt beschouwd als de grootste inbeslagname in Europa, ontdekten de functionarissen van de belastingdienst het illegale koelmiddel in twee zendingen uit Oekraïne. De zendingen omvatten cilinders van R134a, R404A en R410A, met een totaalgewicht van 24.459 kg. Ze werden geïmporteerd zonder de vereiste vergunningen en markeringen. Douaneautoriteiten stellen de waarde op €583.000. De documentcontrole en gasidentificatie werden door de douane- en belastingdienstfunctionarissen uitgevoerd met behulp van gespecialiseerde apparatuur. Zij lieten er geen twijfel over bestaan ​dat de goederen niet voldeden aan de basisvereisten met betrekking tot de invoer ervan in de Europese Unie.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?