2 november 2018 1 min

Door de aandacht voor de warmtepomp en de relatie die dit systeem heeft met koudetechniek, komt het opleiden van technische vakmensen voor ROC’s  steeds meer in de schijnwerper te staan. Ook het belang van een F-gassendiploma om aan een warmtepomp te mogen werken, wordt steeds vaker erkend. ROC’s zien hier een mogelijkheid om de leerlingen een lesaanbod te doen die past bij de huidige ontwikkelingen en aansluit bij de vraag van de branches.

Zo is ook het ‘ROC Tilburg’ samen met ‘NCVB bedrijfsopleidingen’ en ‘Installatie Werk’ gestart met de opleiding servicemonteur koude en klimaatsystemen. Dit alles volgens het door de NVKL opgestelde kwalificatie dossier. Ook voor deze opleiding geldt een wettelijk beroepsvereiste: het F-gassen certificaat. Om dit te kunnen invullen heeft het ROC aan de NVKL en STE gevraagd wat de vereiste zijn om dergelijke examen te kunnen organiseren. Recent hebben NVKL en STE deze mogelijkheden doorgesproken.

Het ROC Tilburg denkt binnenkort de inrichting van het praktijklokaal te kunnen realiseren en dan de officiële audit voor het STE, NVKL examenlocatie te kunnen aanvragen. Wellicht start het examineren met een kleiner aantal kandidaten per examen dan gebruikelijk, maar ook deze ontwikkeling geeft de koudetechniek weer een mogelijkheid om op regionaal niveau vakmensen voor de koude en warmtepomp branche op te leiden.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?