27 juli 2018 1 min

Tijdens deze warme dagen draait de airconditioning in woningen, kantoren en bedrijfspanden weer volop. Helaas betekent het gebruik van airco niet altijd dat het binnen ook comfortabel is. De NVKL, branchevereniging van specialisten in klimaatbeheersing en koudetechniek, ziet dit elk jaar weer. Airconditioners worden vaak niet goed onderhouden, zijn niet goed ingeregeld of in het ergste geval verkeerd geïnstalleerd. Dit kan diverse negatieve gevolgen hebben, zoals: tochtklachten, sterk schommelende temperaturen en hogere energiekosten. Dit is zonde want deze klachten zijn eenvoudig te voorkomen!

Bespaar energie en verhoog comfort
Een goed begin is het halve werk: schakel daarom altijd een erkend installateur in. Een professionele koeltechnicus doet namelijk veel meer dan enkel de airco ophangen. Zo kijkt hij onder andere naar de benodigde koellast, de indeling van de ruimte, de isolatiewaarde van het gebouw en de aanwezige ventilatie. Na het installeren regelt de installateur de airco optimaal in op het gebied van comfort en energiezuinigheid.

Ga vooral niet zelf sleutelen. Huur altijd iemand in die f-gassen gecertificeerd is. Dit is verplicht en dat is maar goed ook. Door een verkeerde installatie is er namelijk kans op koudemiddellekkage en een slecht werkende airco! Naast juiste installatie is onderhoud essentieel. Een installatie die goed onderhouden wordt, werkt zuiniger en efficiënter, zorgt voor een beter comfort en is beter voor de luchtkwaliteit in huis.

Voorkom gezondheidsklachten
Het is natuurlijk aantrekkelijk om de airco zo koud mogelijk te zetten. Let hierbij wel op! Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan namelijk leiden tot gezondheidsklachten, zoals verkoudheid. Zorg er daarom voor dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 6°C is. Een paar graden koelen is voldoende voor een comfortabel leef- en werkklimaat.

Wil je er dus echt comfortabel bij zitten deze zomer? Laat je dan goed voorlichten door een specialist. Op www.nvkl.nl vind je installateurs die gecertificeerd zijn en voldoen aan nog meer kwaliteitseisen. De branchevereniging NVKL kent een geschillenregeling, als je zaken doet met een NVKL-erkende installateur is een goed eindresultaat dus gegarandeerd.

 

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?