De BBL is onderdeel van onze unieke, Nederlandse opleidingsinfrastructuur. Als werkgever levert u daar een bijdrage aan door in moeilijke tijden tóch BBL’ers aan de slag te houden. Maak daarbij gebruik van de wettelijke regelingen die in de coronacrisis tijdelijk beschikbaar zijn. Daarin tellen uw BBL’ers mee als gewone werknemers. Dus óók in de NOW-regeling die werktijdverkorting mogelijk maakt.

U moet alle zeilen bijzetten om uw bedrijf zonder al te veel kleerscheuren door de crisis te loodsen. Toch is het verstandig om de lange termijn niet uit het oog te verliezen. Ná corona staat de energietransitie weer bovenaan de agenda. De komende jaren gaan in onze sector heel veel mensen met pensioen. Dat betekent dat we de instroom van nieuw technische vakmensen heel hard nodig hebben. U kunt daaraan meehelpen door BBL’ers juist nú in dienst te houden of te nemen. Zo werkt u aan de sector van morgen.

Het tekort aan goed geschoolde, technische vakmensen was de afgelopen jaren een groot knelpunt. Dat zal na deze crisis niet anders zijn. De energietransitie en de terugfasering van F-gassen, de digitalisering; stuk voor stuk zijn het uitdagingen waar we technische vakmensen en goede vakopleidingen voor nodig hebben.

Over stages, BPV en de examens in het mbo is op dit moment nog niet alles duidelijk. De voorlopige, officiële richtlijnen en informatie over het mbo vindt u op de website van de overheid. Zodra meer bekend is over de afwikkeling van het mbo-studiejaar, leest u het in onze update.

Heeft u vragen over BBL’ers en de BPV? Kijk op de website van SBB of neem contact op met de regiomanager van OTIB.