Het belang van certificering

Koudemiddelen zijn gassen die door te verdampen en te condenseren warmte onttrekken en deze vervolgens verplaatsen naar een externe ruimte. Deze gassen worden geproduceerd in fabrieken en tot voorkort waren dit veelal gassen die fluor bevatten, de zogenaamde HFK-koudemiddelen. Het gebruik van HFK-koudemiddelen, zoals R404A en R507A, is middels Europese regelgeving aan banden gelegd, namelijk via de F-gassenverordening. HFK-koudemiddelen met een hoog Global Warming Potential (GWP) leveren bij lekkage een grote bijdrage aan de opwarming van de aarde. HFK-koudemiddelen worden daarom door middel van een quotasysteem terug gefaseerd, waarmee het marktaanbod afneemt. Daarnaast, om lekkage te voorkomen, worden er vanuit Europa eisen gesteld aan installatie- en onderhoudswerkzaamheden. Zo is de nieuwbouw van sommige installaties met bepaalde HFK-koudemiddelen verboden. HFK-koudemiddelen met een hoog GWP zullen onbetaalbaar of onverkrijgbaar worden. Het is daarom belangrijk dat je je bij nieuwbouw en onderhoud goed laat adviseren en zo een gedegen keuze maakt voor een type oplossing.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw heb je een ruime keuze in installaties met verschillende koudemiddelen met een laag GWP, zoals R32, HFO’s, CO2, ammoniak en koolwaterstoffen. Daarnaast kan via nieuwbouw mogelijk energie worden bespaard en heb je geen beperkin­gen wat betreft de beschikbaarheid van het koudemiddel. Je kunt ook besluiten om niet nieuw te laten bouwen, maar de installatie geschikt te laten maken voor een ander type koudemiddel. Hiervoor geschikte koudemiddelen worden drop-ins genoemd. De installatie dient hiervoor wel aangepast te worden. Zo zijn er een aantal koudemiddelen die gebruikt kunnen worden als vervanger voor R404A. Het GWP van deze vervangers ligt ronde de 1300: een stuk lager dan R404A met 3922.

Onderhoud

Afhankelijk van de koudemiddelinhoud van de installatie moeten er periodiek verplichte onderhouds- en inspectiebeurten worden uitgevoerd. Alle controles op correct functioneren, preventief onderhoud en reparaties aan installaties met HFK- koudemiddelen mogen uitsluitend uitgevoerd worden door hiertoe bevoegde personen. Dit zijn personen die werkzaam zijn bij een F-gassen gecertificeerde installateur en in het bezit zijn van een erkend F-gassendiploma. Daarnaast dient zo’n installatie na reparatie binnen een maand weer te worden gecontroleerd om na te gaan of de reparatie goed is uitgevoerd. Op de onderhoudspagina staat meer informatie over onderhoud en service van koel- en klimaatinstallaties.

Gecertificeerde installateurs

HFK-koudemiddelen mogen alleen nog maar worden verkocht aan- en ingekocht worden door gecertificeerde bedrijven. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor leveranciers en installateurs. Er komt geen verbod op het in de fabriek voorvullen van apparatuur/installaties. Wel zijn producenten gebonden om voorgevulde apparaten/installaties te registreren en te voorzien van een conformiteitsverklaring. Ook worden de koudemiddelen die zijn voorgevuld opgenomen in het quotasysteem. Tevens mogen voorgevulde apparaten/installaties alleen nog maar worden verkocht aan gecertificeerde bedrijven of aan eindgebruikers die kunnen bewijzen dat de installatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf.

NVKL-erkende installateurs zijn bedrijven in de koeltechniek en klimaatbeheersing die alle certificeringen in huis hebben. Wil je weten wat de gevolgen van de F-gassenverordening voor jouw installaties zijn? Dan kun je altijd contact opnemen met een NVKL-erkende installateur. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt en kunnen je een goed advies geven. Neem vooral een kijkje in de bedrijvengids.