R22-installaties

R22-installaties2018-07-30T17:15:25+00:00

Het is vanaf 2015 helemaal niet meer toegestaan om geen R22 of de met R22 gemengde servicekoudemiddelen te gebruiken. In de praktijk heeft u de keuze tussen een overstap op natuurlijke koudemiddelen – zoals bv koolstofdioxide (CO2) ammoniak (NH3) en koolwaterstoffen- of synthetische koudemiddelen (HFK’s). CO2 en NH3 zijn de milieuvriendelijkste en meest gebruikte natuurlijke koudemiddelen. Weliswaar moet een bestaande installatie ingrijpend worden aangepast of geheel vervangen, maar op termijn kan deze investering worden terugverdiend door lagere energie- en onderhoudskosten. Bovendien bent u met deze installaties toekomstproef. 

Op de kenplaat op het buitendeel van uw installatie kunt u zien of uw installatie op R22 draait. U kunt ook een NVKL-installateur bij u in de buurt raadplegen. De NVKL-erkende installateurs zijn specialisten op dit gebied en kunnen ondernemingen helpen met een duurzame en energiezuinige oplossing.

Vind een erkend specialist

terug naar synthetische koudemiddelen

onderhoud & service

frequentie en verplichtingen

wetgeving & handhaving

belangrijkste wet– en regelgeving voor eindgebruikers en handhavingsdiensten

Downloads & producten

De NVKL heeft een aantal tools ontwikkeld die voor alle leden te gebruiken zijn. Klik hier voor het volledige overzicht.

Vind een NVKL-lid

Op zoek naar een erkend installateur of leverancier? Zoek per categorie of bij u in de buurt. Ga naar onze bedrijvengids.