Werken in de koeltechniek

Werken in de koeltechniek

2015-12-11T11:51:44+00:0009 dec 2015|Nieuws, Onderwijs|

Ben je geïnteresseerd in een opleiding en/of baan in de koeltechniek, dan kun je terecht bij opleidingscentrum GO° of bij een van de reguliere ROC’s. Bij opleidingscentrum GO° kun je leren en werken tegelijkertijd. Het opleidingscentrum van de brancheorganisatie zorgt voor een werkplek bij een van de deelnemende bedrijven. Voor meer informatie kun je terecht op www.opleidingscentrum-go.nl of bel 088-0206400.

Werkgelegenheid
De afgelopen jaren zijn er steeds circa 400 tot 600 werknemers uit de branche koudetechniek gestroomd. Er komen jaarlijks zo’n 200 werknemers bij. Er is een groot tekort aan goede koeltechnische monteurs.

Naast de vergrijzing is de markt voor koudetechniek een groeiende markt met de daaraan verbonden groei van werkgelegenheid. Deze groei ontstaat door de steeds verdergaande wet- en regelgeving op het gebied van voedselverwerking, transport, opslag en distributie. Maar ook de steeds groter wordende vraag naar een gezonde en prettige leef- en werkomgeving.

De eisen die aan gebouwen worden gesteld, met betrekking tot het energiegebruik betekenen dat de in het gebouw opgewekte warmte door mensen, computers etc., met een koudesysteem dient te worden afgevoerd. De nieuwste vraag naar koudetechnische specialisten ontstaat door de toegenomen vraag naar zogenoemde warmtepompen. Een warmtepomp is niets anders dan een koudetechnisch systeem, net als een systeem van een koel of vriescel of het systeem in de koelkast in de keuken.

Sector Koudetechniek & Klimaatbeheersing
Koudetechniek is van wezenlijk belang in de huidige samenleving. Iedereen kent de koelkast in de keuken en de koel- en vries displays in de supermarkt. De gehele voedselketen van oogst en productie tot het presenteren op het bord van de consument is een gekoelde cyclus. Daarnaast heeft koudetechniek vele toepassingen in de industrie. Ook de klimaatbeheersing of airconditioning in kantoor, thuis of in de auto is zonder koudetechniek onmogelijk.

Koudetechniek is een relatief onbekend vakgebied ondanks de enorme impact die deze techniek op de maatschappij heeft. Het leveren van het product “koude” is in handen van een groep gespecialiseerde bedrijven. De branchevereniging van deze vakgroep is NVKL waarin circa 400 bedrijven zijn verenigd.