Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen2017-02-22T11:57:17+00:00

[av_layerslider id=’12’]

[av_heading tag=’h3′ padding=’10’ heading=’Veelgestelde vragen’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_hr class=’invisible’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’]

[av_one_full first]
[av_heading tag=’h4′ padding=’10’ heading=’F-gassenverordering’ color=” style=” custom_font=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ custom_class=”][/av_heading]

[av_toggle_container initial=’0′ mode=’accordion’ sort=”]
[av_toggle title=’Wat is het doel van de F-gassenverordening?’ tags=”]
Het doel van de F-gassenverordening is om het milieu te beschermen door uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen te verminderen. De F-gassenverordening voorziet in het terugdringen van het gebruik van HFK koudemiddelen in koel- en vriesinstallaties.
[/av_toggle]
[av_toggle title=’ Wanneer moet ik een lekcontrole laten uitvoeren?’ tags=”]
De frequentie van het aantal lekcontroles is gebaseerd op basis van de equivalente inhoud van de installatie, uitgedrukt in tonnen CO2.

De frequentie van het aantal lekcontroles is per 1 januari 2015 ingrijpend gewijzigd en is niet meer gebaseerd op aantal kg koudemiddelinhoud, maar op basis van de equivalente inhoud uitgedrukt in tonnen CO₂. Vanaf een inhoud van 5 ton CO2-equivalent is het uitvoeren van lekcontroles verplicht. Hoe groter de inhoud hoe vaker lekcontrole plaats moet vinden. Door een lekdetectiesysteem toe te passen kan de frequentie gehalveerd worden. Dit is weergegeven in onderstaand schema:

InhoudFrequentie lekcontroles
ton CO₂-equivalentzonder lekdetectiemet lekdetectie
< 5niet verplichtniet verplicht
5 tot 501x per 12 maanden1x per 24 maanden
50 tot 5001x per 6 maanden1x per 12 maanden
500 en meer1 x per 6 maanden
lekdetectie verplicht

Voorbeeld 1: Een installatie gevuld met 2 kg R404a heeft omgerekend een inhoud van 7,84 ton CO2-equivalent. Dit is meer dan 5 ton CO2-equivalent. Dus lekcontrole is verplicht.

Voorbeeld 2: Een installatie gevuld met 200 kg R404A heeft omgerekend een inhoud van 708,4 ton CO2-equivalent. Dus is lekdetectie verplicht.
[/av_toggle]
[av_toggle title=’Moet ik een logboek bijhouden?’ tags=”]
Ja, bij het uitvoeren van een verplichte lekcontrole is het vereist een logboek bij te houden. Een lekcontrole is verplicht voor iedere installatie met een inhoud groter dan 5 ton CO2-equivalent.
[/av_toggle]
[av_toggle title=’Wanneer moet ik mijn installatie van een kenplaat voorzien?’ tags=”]
Alle installaties die onder de F-gassenverordening vallen dienen te worden voorzien van een kenplaat. Indien een installatie hermetisch gesloten is, dient dit vermeld te worden op de kenplaat. Vanaf 1 januari 2017 is het verplicht om ook de hoeveelheid koudemiddel in kg, het GWP en totale hoeveelheid CO₂-equivalent. Dit geldt alleen voor installaties die na 1 januari 2017 opgeleverd worden.
[/av_toggle]
[av_toggle title=’Mag ik het logboek ook digitaal bijhouden?’ tags=”]
Dit is toegestaan. Voorwaarde is wel dat het logboek te allen tijde op locatie geraadpleegd moet kunnen worden. Bijvoorbeeld tijdens een storing buiten kantooruren.
[/av_toggle]
[av_toggle title=’Moet een ZZP-er die met F-gassen werkt alleen een F-gassen persoonscertificaat hebben, of moet ook zijn bedrijf gecertificeerd zijn?’ tags=”]
Als ZZP-er is het niet toegestaan om een F-gashandeling uit te voeren zonder zowel in het bezit te zijn van een persoonscertificaat als een bedrijfscertificering. Deze eis is onafhankelijk van de hoeveelheid koudemiddel of CO₂-equivalent.
[/av_toggle]
[av_toggle title=’Hoe is de certificeringsplicht zoals omschreven in de F-gassenverordening in Nederland geregeld?’ tags=”]
Vanaf 1 januari 2015 is het Besluit en de Regeling gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen herzien. Deze Nederlandse wetgeving geven uitvoering aan de verplichte certificering van personen en bedrijven die handelingen verrichten aan installaties waarin F-gassen (HFK’s) of ozonlaagafbrekende stoffen (HCFK’s) zijn toegepast, zoals omschreven in de F-gassenverordening (artikel 10) en de Ozonverordening.

Voor de eisen die aan personen en bedrijven worden gesteld, wordt in bovengenoemde nationale wetgeving verwezen naar:

  • BRL100 (beoordelingsrichtlijn voor het certificaat F-gassen voor ondernemingen)
  • BRL200 (beoordelingsrichtlijn voor het certificaat F-gassen voor personen)

[/av_toggle]
[av_toggle title=’Waar vind ik meer informatie over de F-gassenverordening?’ tags=”]
Meer informatie is te vinden op de pagina over de F-gassenverordening onder de sectie wet- en regelgeving. Op deze pagina zijn de wetteksten, informatiebladen en factsheets te downloaden.
[/av_toggle]
[/av_toggle_container]
[/av_one_full]

Downloads & producten

De NVKL heeft een aantal tools ontwikkeld die voor alle leden te gebruiken zijn. Klik hier voor het volledige overzicht.

Vind een NVKL-lid

Op zoek naar een erkend installateur of leverancier? Zoek per categorie of bij u in de buurt. Ga naar onze bedrijvengids.