Herziening F-gassenverordening

Dit jaar staat in het teken van de F-gassenverordening. De eerste versie van deze Europese wet, met als doel het zo klein mogelijk houden van klimaatverandering als gevolg van F-gasuitstoot, werd van kracht in 2010. Na een herziening in 2013-2014 is de wet nu opnieuw herzien. De nieuwe verordening is sinds 11 maart 2024 van kracht in alle EU-lidstaten. Nu de volledige tekst van de nieuwe verordening bekend is, is NVKL bezig de relevante documenten voor de leden te updaten, houd daarvoor onze nieuwsbrief en deze pagina in de gaten.

Wat verandert er met de nieuwe verordening voor de installateur?

Lekcontroles & logboek

    • Voor installaties of apparaten gevuld met HFO’s (zoals R1234yf) geldt nu, net als voor HFK’s (zoals R410A of R32) ook een verplichte periodieke lekcontrole, boven een bepaalde inhoud. Bij HFO’s is dit niet vanaf 5 ton CO2-equivalent, zoals bij HFK’s, maar vanaf 1 kg. Zie de tabel hieronder.
    • Dit geldt ook voor gemengde koudemiddelen, die bestaan uit HFK’s én HFO’s. Voorbeelden zijn de R-454-serie (een blend van R-32 en R-1234yf) en de R-449-serie (blend van R-32, R-125, R-134a en R-1234yf). Per vulling moet dus worden gekeken of het ‘HFO-deel’ van het koudemiddel boven 1 kg uitkomt. Voorbeeld:
      – Vraag: Hoeveel kg HFO zit er in een installatie met een vulling van 5 kg R-454C?
      – Antwoord: R-454C bestaat uit de HFK R-32 (21,5%) en de HFO R-1234yf (78,5%). Het HFO-deel weegt dus: 5 kg x 0,785 = 3,925 kg HFO
      –> Volgens de tabel hieronder moet de installatie dus 1 keer per jaar een lekcontrole ondergaan.
    • Dit betekent dus dat je bij een HFK/HFO-blend twee dingen moet checken om te zien of er een lekcontroleverplichting is. Ten eerste op basis van CO2-equivalent (GWP van het koudemiddel keer het aantal kg) en ten tweede op basis van aantal kilogrammen HFO (het HFO-aandeel van het vullingsgewicht). Als we het voorbeeld hierboven nemen, zien we dat het CO2-eq. van de koudemiddelvulling gelijk is aan 148 (GWP van R-454C) keer 5 kg is 0,74 ton CO2-eq. Op basis van CO2-eq. hoeft deze installatie dus niét verplicht gecontroleerd te worden op lekken, maar op basis van HFO-inhoud dus wél!
Vulling HFK Vulling HFO Hoe vaak lekcontrole?
< 5 ton CO2 eq. < 1 kg Geen verplichte lekcontrole
5 – 50 ton CO2  eq. 1 kg – 10 kg 1 keer per 12 maanden
50 – 500 ton CO2  eq. 10 kg – 100 kg 1 keer per 6 maanden
500 ton CO2  eq. en meer 100 kg en meer 1 keer per 3 maanden
[Let op: Bij een installatie met een vulling van meer dan 100 kg HFO’s of 500 ton CO2 – eq. aan HFK’s, is een lekdetectiesysteem verplicht. Als zo’n systeem aanwezig is, dan wordt de periode tussen lekcontroles twee keer zo lang. Dus in de praktijk worden installaties boven deze vulling elke 6 maanden gecontroleerd, niet elke 3 maanden.]
  • Als de HFO-installatie of -apparaat een periodieke lekcontroleplicht heeft, dan moet er ook een logboek aanwezig zijn.
  • Daarnaast is er de verplichte lekcontrole na een reparatie. Deze moet gedaan worden ten minste 24 uur na de reparatie en binnen 1 maand.

Bijvullen installatie

    • Koelapparatuur:
      • Bijvullen van koudemiddel bij onderhoud of service aan koelapparatuur mag alleen als het GWP van het F-gas lager is dan 2500. Tot 1 jan 2025 geldt dit voor systemen met een inhoud van 40 ton CO2 en meer. Vanaf 1 jan 2025 geldt het voor onderhoud of service aan alle koelapparatuur, óók onder 40 ton CO2 eq.
      • Tot 1 jan 2030 is er een uitzondering voor gerecycled/geregenereerd koudemiddel met een GWP boven 2500, daarna mogen deze koudemiddelen helemaal niet meer gebruikt worden voor koelapparatuur.
      • Het gaat onder meer om R404 en R507.
    • Klimaatregelingsapparatuur en warmtepompen:
      • Vanaf 1 jan 2026 mag bijvullen van klimaatregelingsapparatuur en warmtepompen alleen als het GWP van het F-gas lager is dan 2500.
      • Tot 1 jan 2032 is er een uitzondering voor gerecycled/geregenereerd koudemiddel met een GWP boven 2500, daarna mogen deze koudemiddelen helemaal niet meer gebruikt worden voor deze apparatuur.

Certificering

      • Het blijft verplicht om gecertificeerd te zijn voor het werken met F-gassen. Dit geldt voor de monteurs (persoonscertificering) en de bedrijven waarvoor ze werken (bedrijfscertificering).
      • Er komt ook verplichte certificering voor het werken met alternatieven voor F-gassen, wat in de praktijk neerkomt op koolwaterstoffen (bijv. R290 en R600a), CO2 en ammoniak.
      • Hiervoor wordt nu nog aanvullende wetgeving gemaakt door de Europese Commissie. NVKL houdt je op de hoogte van de voortgang hiervan.

Bewijs van certificering bij gunnen opdracht

      • Als bedrijf A – bijv. een installateur – een ander bedrijf B een opdracht gunt waarvoor F-gascertificering verplicht is, dan moet bedrijf A eerst controleren dat bedrijf B inderdaad de relevante certificering in huis heeft.

Productverboden

      • De productverboden stellen een datum waarna een product niet meer nieuw mag worden geïnstalleerd. Deze zijn aangescherpt, en voor sommige producten geldt dat ze na een bepaalde datum helemaal geen F-gassen meer mogen bevatten. Een overzicht vind je in bijlage IV van de F-gassenverordening en in onze NVKL F-gasflyer.
      • Een aantal voorbeelden:
        • Vanaf 1 jan 2025 mogen nieuw geïnstalleerde single-splits met een inhoud van minder dan 3 kg alleen nog F-gas bevatten met een GWP van minder dan 750.
        • Vanaf 1 jan 2035 mogen alle nieuw geïnstalleerde splits met een vermogen van 12 kW of lager geen F-gassen meer bevatten.
        • Vanaf 1 jan 2027 mogen alle nieuw geïnstalleerde lucht/water splits met een vermogen van 12 kW of lager alleen nog F-gas bevatten met een GWP van minder dan 150.
        • Vanaf 1 jan 2027 mogen nieuw geïnstalleerde chillers met een vermogen van 12 kW of lager alleen nog F-gas bevatten met een GWP van minder dan 150.
Bekijk de flyer

Hoe kan ik voldoen aan de F-gassenverordening?

Op deze pagina zijn de ‘hand-outs’ van de F-gassenverordening en bijbehorende uitvoeringsbesluiten en -verordeningen te downloaden. Aanvullend op de F-gassenverordening zijn het besluit en regeling ‘gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen’ door het ministerie van Infrastructuur en Milieu gepubliceerd. Zij geven uitvoering aan artikel 10 van de F-gassenverordening en betreffen de certificering voor het werken met H(C)FK’s. Uitgebreide informatie over wetgeving lees je in de NVKL-factsheets.

Let op: NVKL past alle relevante documenten omtrent de F-gassenverordening momenteel aan, dus het kan zijn dat bepaalde informatie nog niet voldoet aan de nieuwste wet- en regelgeving.

Wat is BRL100?

De BRL100 is sinds 1 december 2015 de maatlat waarlangs installatiebedrijven worden gelegd voor de F-gassenbedrijfscertificering. In 2019 zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de BRL100 en verwerkt in een nieuwe versie. BRL100 2.0. is vanaf 1 januari 2020 van kracht.

In 2024 is de F-gassenverordening herzien. Daarbij geldt de huidige BRL100 nog steeds, totdat er een nieuwe beoordelingsrichtlijn voor bedrijven komt.

Deze wijzigingen betreffen het doel van de BRL, de verklaring van conformiteit door certificeringsinstellingen, de eisen aan het personeel van certificeringsinstellingen, het kwaliteitsmanagement, het toevoegen van voorbeelden van werkinstructies en verduidelijking van de certificeringsprocedure met een onderscheid tussen audit en inspectie.

Om eenvoudig aan de eisen van de BRL100 te voldoen, heeft NVKL een aantal tools ontwikkeld waaronder het BRL100 Handboek. De documenten zijn te downloaden in onze toolbox (let op: alleen voor leden).

Informatie over PFAS

PFAS-materialen worden al decennialang ontwikkeld en gebruikt vanwege hun nuttige materiaaleigenschappen – ze zijn bijvoorbeeld vet- en waterafstotend en reageren amper met andere stoffen. Deze nuttige chemische eigenschappen komen door de aanwezigheid van een -CF2 (1 koolstofatoom en 2 fluoratomen) of -CF3 (1 koolstofatoom en 3 fluoratomen) groep in het molecuul. Dat betekent dat de meeste HFK’s en HFO’s ook in de PFAS-groep vallen.

Begin 2023 publiceerde het Europees agentschap voor chemicaliën (ECHA), op initiatief van Nederland, Duitsland, Noorwegen, Denemarken en Zweden, een voorstel voor een verbod op de productie, verkoop en het gebruik van PFAS (poly- en perfluoralkyl-stoffen). Dit wordt ook wel een ‘restrictievoorstel’ genoemd.

Wil je meer weten over alle ontwikkelingen rondom PFAS en wat dit voor jou kan betekenen? Bekijk hier al onze PFAS-gerelateerde nieuwsberichten. Of download de handige factsheet.

Download de PFAS Factsheet

Audits & Certificering

Neem een kijkje in de wereld van audits en certificering! NVKL sprak met auditors Peter Voogt van DEKRA en Tonny Veldhuis van Energie Consult Holland onder andere over de NVKL- en F-gassenaudit, waar ze in hun werk tegenaan lopen en hoe de herziening van de F-gassenverordening van invloed is op de audits.

Lees hier de interviews

Hand-outs

Downloadoverzicht
Naar alle downloads over F-gassen

Video's

Informatie
Bekijk de informatievideo’s over F-gassen hier

FAQ

Veelgestelde vragen
Naar de veelgestelde vragen over de F-gassenverordening