Europees Parlement wil energielabels terugbrengen naar schaal van A tot en met G

Europees Parlement wil energielabels terugbrengen naar schaal van A tot en met G

2017-08-11T16:29:23+00:00 11 aug 2017|Ecodesign/ERP, Nieuws, Wetgeving|

Het oorspronkelijke systeem voor energielabels bestond uit een schaal van A tot en met G. Het hoofddoel van deze labels is het informeren van consumenten en bedrijven bij de aanschaf van energie gerelateerde producten. Om innovatie niet te laten stoppen bij het label A, is in 2010 besloten om nog energie zuinigere producten en systemen te beoordelen met een A+-label. Uiteindelijk volgde hierop weer A++ en later zelfs een A+++-label. Op deze methodiek is kritiek ontstaan; het systeem zou onduidelijk zijn geworden. Zo is de A-klasse niet meer het hoogst haalbaar en lijkt het verschil tussen label A en B groter dan het verschil tussen label A en A+.

In 2015 heeft de Europese Commissie gepleit voor een herschaling naar het oorspronkelijke systeem. Nu ook het Europese Parlement voor deze herschaling naar het oorspronkelijke systeem heeft gestemd, is de kans groot dat dit uiteindelijk wordt doorgevoerd. Op termijn zullen dus koel- en verwarmingssystemen opnieuw worden ingedeeld. Daarnaast zal er een herzieningsmethodiek ontwikkelt moeten worden, waarbij producten na een bepaalde periode opnieuw ingedeeld worden. Op deze manier blijft de markt uitgedaagd te innoveren.

Kijk voor meer informatie op de pagina over Ecodesign en Energylabelling of neem contact op met Rik van Berkel. Bovenstaand artikel is gebaseerd op dit artikel op de website van RCC K&L.