9 december 2021 2 min

De helpdesk wordt dagelijks bevraagd hoe men veilig kan doorwerken tijdens de coronapandemie. De vier meest gestelde vragen van dit moment op een rij:
1. Kunnen we veilig doorwerken in de bouw en techniek?
Ja, dat kan met de maatregelen van het protocol ‘Samen veilig doorwerken’. Dit protocol heeft zijn waarde vanaf het begin van de coronapandemie bewezen. Het werkt vanuit de arbeidshygiënische strategie: bronaanpak, technische en organisatorische maatregelen, persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat zijn dezelfde maatregelen die de overheid, het RIVM en de GGD ons allen adviseren: werk thuis, blijf thuis bij klachten en laat je testen, houd je aan de regels voor quarantaine, laat je vaccineren, houd 1,5 meter afstand, let op je hygiëne, draag waar nodig een mondkapje.

2. Is het veiliger werken na toegangscontrole met de app ‘Corona Check Scanner’?
Nee, dat is het niet. Je vermindert alleen de kans dat een ongevaccineerde medewerker met een besmetting op het werk aanwezig is. De meeste medewerkers, ongeveer 85-90%, zijn gevaccineerd of hersteld van COVID-19. De toegangscontrole laat hen door, ook als ze besmettelijk zijn voor anderen. En juist in de afgelopen maanden oktober en november zien we steeds meer besmettingen onder gevaccineerde mensen. Ook herbesmettingen komen voor. Na toegangscontrole kunnen medewerkers denken dat de maatregelen van het protocol minder nodig zijn en houden zich er slechter aan. Iedereen op het werk loopt daardoor meer risico om een besmetting op te lopen.
3. Wat is een coronabewijs, coronatoegangsbewijs of CTB?
Het zijn verschillende namen voor de app ‘Corona Check’ op je telefoon of tablet. Je kunt met die app een geldige QR-code laten zien als je hersteld bent van COVID-19 (één jaar geldig), na volledige vaccinatie (geen einddatum) of een negatieve coronatest (24 uur geldig). Deze termijnen gelden in Nederland. De voorwaarden kunnen voor internationaal reizen anders zijn. Met de app ‘Corona Check Scanner’ kan iemand anders jouw QR-code controleren. Die ziet een groene vink met je naam en geboortedatum als je een geldige QR-code hebt. En een rood kruis als dat niet zo is. Het coronabewijs met de drie mogelijkheden is in het nieuws als 3G, zonder de coronatest als 2G.
4. Gelden er voorwaarden voor toegangscontrole op het werk?
Ja, die zijn er zeker. Na besmettingen van medewerkers kan het nodig zijn om gerichte maatregelen te nemen voor de veiligheid van allen op het werk. Hiervoor volgt de werkgever het advies op van de bedrijfsarts of de arts van de GGD. Het testen van medewerkers valt onder de strakke regelgeving voor de (medische) privacy. De werkgever moet daarvoor deskundigen inschakelen die bevoegd zijn, bijvoorbeeld medewerkers van de arbodienst. Ook geldt dat de maatregelen moeten passen bij de probleemsituatie. Je mag geen mensen zonder goede reden van het werk houden of hen verplichten zich dagelijks te laten testen.

Andere veelgestelde vragen vind je op de FAQ-pagina van de website Helpdesk Corona Bouw & Techniek.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?