3 juni 2020 1 min

Opnieuw verwarrende berichten in de media over het belang van ventilatie bij het voorkomen van coronabesmettingen. Natuurkundigen en medisch onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) stellen vast dat kleine druppeltjes (aerosolen) langer in de lucht blijven hangen. Volgens het UvA-onderzoek vermindert ventileren het aantal aerosolen. Is daarmee dan tóch aangetoond dat goede ventilatie de verspreiding van het virus tegengaat? Techniek Nederland wil dat leden heldere en eenduidige informatie kunnen geven. Daarom zijn er opnieuw vragen gesteld aan het RIVM.

Het RIVM stelde eerder dat er geen bewijs is dat beter ventileren leidt tot minder coronabesmettingen. Maar dat was vóórdat het hierboven genoemde UvA-onderzoek naar buiten kwam.

Installateurs én leveranciers krijgen steeds meer vragen over de effecten van ventilatiesystemen op het coronavirus. Ook NVKL vindt het belangrijk dat leden hun klanten hierover correct en feitelijk kunnen informeren. Daarom vier vragen aan het RIVM naar aanleiding van het UvA-onderzoek:

Is het UvA-onderzoek reden om uw mening ten aanzien van de rol van ventilatiesystemen en de kans  op besmetting met het coronavirus te herzien?
Is het UvA-onderzoek aanleiding om na te gaan of goede ventilatiesystemen de kans op besmetting kunnen verkleinen?
Is het UvA-onderzoek aanleiding om te onderzoeken of kleine waterdruppeltjes (aerosolen) gevaar opleveren voor overdracht van het coronavirus?
Is het UvA-onderzoek aanleiding om alsnog aanpassing van ventilatiesystemen te adviseren om besmetting met het coronavirus te voorkomen?

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?