15 mei 2020 1 min

Vanaf 10 maart 2020 gelden er nieuwe regels om energie te besparen, de energierekening te verlagen en het comfort in gebouwen te verbeteren. Deze regels komen voort uit de Europese richtlijn Energieprestatie van Gebouwen (EPBD, 2018/844). De nieuwe eisen gelden bij het installeren van een nieuwe installatie of het aanpassen van een bestaande. Zo moet de installateur onder andere aan de gebouweigenaar een document overhandigen van de energieprestatie van de installatie. Ook moeten nieuwe gebouwen zijn toegerust met apparaten die de binnentemperatuur regelen, zoals een thermostatische radiatorknop en een kamerthermostaat.

In bestaande gebouwen geldt deze verplichting ook, maar dan alleen bij het vervangen van warmteopwekkers (bijv. een CV-ketel). Ook zijn er aangepaste regels wat betreft de verplichte keuringen van airconditioningsystemen. Zo moeten deze systemen voortaan vanaf een nominaal vermogen van 70 kW om de vijf jaar gekeurd worden. Utiliteitsgebouwen met verwarmings- of airconditioningsystemen met een vermogen van meer dan 290 kW moeten vanaf 1 januari 2026 zijn voorzien van een gebouwautomatisering en -controlesysteem.

Raadpleeg onderstaande documenten om op de hoogte te zijn van alle aanpassingen in de regelgeving van installaties in gebouwen en de verplichte keuringen van airconditioningsystemen.

Download het NVKL Infoblad EPBDDownload de NVKL Factsheet EPBD Aircokeuring

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?