14 april 2020 2 min

De afgelopen dagen heeft de politie op diverse plaatsen boetes uitgedeeld aan monteurs die samen naar een klant of project reden. Techniek Nederland heeft hierover intensief overleg gevoerd met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Uitkomst is dat het is tóch is toegestaan om met z’n tweeën naar een project of klus te rijden.Geen boetes voor 2 personen in een bus

De politie deelt geen boetes uit wanneer 2 personen in een bus zitten zonder de onderlinge afstand van 1,5 meter aan te houden. Dit gebeurt wél wanneer er meer dan 2 personen samen reizen en zij de afstand van 1,5 meter tot elkaar niet respecteren. Het ministerie voor Binnenlandse Zaken past het protocol Samen veilig doorwerken hierop aan.

De regels voor 1,5 meter afstand

Uitgangspunt blijft dat de onderlinge afstand tot elkaar tijdens het werk en het rijden naar een klus 1,5 meter is. Maar er zijn situaties waarin dat niet mogelijk is. De volgende regels gelden:

Met één collega werkzaamheden uitvoeren op minder dan 1,5 meter mag, maar alléén wanneer dit niet anders mogelijk is. Hiervoor worden geen boetes uitgedeeld.
Beperk werkzaamheden met 3 of meer personen tot een minimum. Houd je in dat geval strikt aan de overige richtlijnen uit het protocol.
Werkzaamheden uitvoeren met meer dan 2 personen en met voldoende afstand tot elkaar is toegestaan.
Met meer dan 2 personen lunchen mag, wanneer er voldoende afstand wordt gehouden.

De Rijksoverheid heeft de veelgestelde vragen over afstand houden aangepast.

Advies blijft om waar mogelijk alleen te werken en te rijden

Enkele richtlijnen voor wanneer het écht niet anders kan.

Kun je een klus ook zonder collega’s doen? Werk dan alleen.
Werk je wél met één of meer collega’s? Kom dan zoveel mogelijk met eigen vervoer naar het werk.
Alleen als het écht niet anders kan, rijd je samen van en naar een klus of project.

Als je samen naar een klus of project rijdt

Houd onderling zoveel mogelijk afstand, houd bij in- en uitstappen 1,5 meter aan.
Zorg voor extra ventilatie in de bus, bij mooi weer door het raam te openen of anders het ventilatiesysteem te gebruiken.
Neem telkens op dezelfde plek plaats.
Zorg voor optimale hygiëne door de bedieningsmiddelen extra te reinigen (stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc.) en regelmatig te desinfecteren met 70% isopropylalcoholdoekjes.

Bron: Techniek Nederland

 

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?