7 april 2020 1 min

Er moet nu al gekeken worden naar een eventuele uitbreiding van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). De huidige regeling loopt tot 1 juni, maar een groot deel van de technologische bedrijven zegt dat de omzetdaling pas veel later komt. Dat blijkt uit een poll die FME hield onder haar leden.

Concernbepaling

Uit de poll, waaraan 1.000 FME-lidbedrijven deelnamen, blijkt ook dat een deel van de middelgrote industrie bedrijven nu niet in aanmerking komt voor de NOW-regeling. De omzetdaling van de gehele bedrijfsgroep is de basis van de subsidie, waardoor afzonderlijk stilliggende bedrijven geen tegemoetkoming kunnen krijgen, omdat het omzetcriterium van -20% niet wordt gehaald. “Onbedoeld kan dit leiden tot verlies van werkgelegenheid en reorganisaties. Het kabinet moet zo snel mogelijk goed kijken naar de effecten van het hanteren van het zogenoemde concerncriterium en eventueel bijsturen,” zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé.

NOW 2.0

64% van de FME-leden zal gebruikmaken van de NOW-regeling. Er worden in de periode maart tot en met juli al aanzienlijke omzetdalingen verwacht:

59% van de FME-leden verwacht tussen 20% en 50% omzetdaling in deze periode
12% verwacht zelf meer dan 50% omzetdaling deze periode

Deze omzetdalingen hebben echter betrekking op de looptijd van de huidige NOW-regeling. Dezentjé: “Het is van het grootste belang dat het kabinet zich nu al bezig gaat houden met een NOW-regeling 2.0 met een lange looptijd, anders komen de techbedrijven alsnog in grote problemen.”

Posititief over aanpak kabinet

De FME-lidbedrijven zijn overigens zeer te spreken over de aanpak van het kabinet in de coronacrisis, blijkt ook uit het FME-onderzoek. Dezentjé: “Ook ik vind het fantastisch dat het kabinet meedenkt met de technologische industrie en zegt open te staan voor verbeteringen.”

Bron: FME 

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?