16 maart 2020 2 min

Gisteren hield het kabinet een spoedberaad met het RIVM en de Federatie van Medisch Specialisten (FMS). Naar aanleiding hiervan heeft het kabinet besloten dat dat alle scholen vanaf maandag 16 maart tot in elk geval 6 april dichtblijven. NVKL is als branchevereniging aangesloten bij FME. Dat betekent dat alle NVKL leden (dus ook als u geen FME lid bent) gerelateerde vragen kunnen stellen aan het FME serviceteam.

Wat houdt deze beslissing in voor (medewerkers van) jouw bedrijf?
Als een medewerker van jouw bedrijf  hiermee wordt geconfronteerd en hij/zij kan geen geschikte opvang vinden en thuiswerken is geen optie, dan kan hij/zij 1 dag calamiteitenverlof opnemen. Voor deze dag geldt loondoorbetaling. Voor de dagen daarna moet de medewerker – in overleg met het bedrijf – zelf een oplossing vinden, bijvoorbeeld door vakantiedagen of onbetaald verlof op te nemen.
LET OP: voor dit soort gevallen geldt de werktijdverkorting (WTV) niet!
Raadpleeg ook de antwoorden op veelgestelde vragen omtrent het coronavirus.
Deze pagina wordt zeer regelmatig aangevuld.

Wacht niet te lang met werktijdverkorting aanvragen
U kunt als bedrijf werktijdverkorting aanvragen als er een direct verband is tussen de werkvermindering en de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Bedrijven komen in aanmerking als ze minimaal 2, tot maximaal 24 weken, 20% minder werk in de gehele onderneming hebben. Een ontheffing wordt in principe verleend vanaf de datum waarop de aanvraag voor werktijdverkorting is ingediend. (en dus niet achteraf of met terugwerkende kracht!)
Raadpleeg ook de antwoorden op veelgestelde vragen omtrent het coronavirus.
Deze pagina wordt zeer regelmatig aangevuld.

Koeltechniek cruciaal voor de samenleving
NVKL onderzoekt of koeltechniek kan worden gezien als cruciaal voor de samenleving, zodat servicemonteurs waarvan de partner een dergelijk beroep heeft (bijvoorbeeld in de zorg) hun kinderen toch naar de opvang op school kunnen brengen.

Coronavirus meld- en informatiepunt
Via het meld- en informatiepunt van FME en de FME-branches  delen we alle praktische informatie over hoe organisaties om kunnen gaan met het coronavirus, en bijvoorbeeld welke regelingen er zijn. Houd deze pagina in de gaten. Heeft u een vraag, dan kunt u deze hier ook stellen.
In de lobby zijn wij samen bovendien ook druk bezig om voor goede noodmaatregelen te zorgen. Laat ons weten waar jullie behoefte aan hebben, dan nemen we dit mee.

Meer informatie
Kijk eerst bij onze FAQ. Staat jouw antwoord er niet tussen, neem dan contact op met het FME Serviceteam. Zij zijn het beste bereikbaar via de e-mail:fmeserviceteam@fme.nl. Het FME Serviceteam is elke werkdag van 08.00 – 17.30 uur beschikbaar.

Pagina delen
Pagina delen
? Hulp nodig?