VMBO

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO) in Nederland kent 4 richtingen:
BB, de basisberoepsgerichte leerweg
KB, de kaderberoepsgerichte leerweg vmbo
GL, de gemengde leerweg
TL, de theoretische leerweg

Alle richtingen kennen 2 basisjaren in de onderbouw. Een leerling kiest aan het einde van leerjaar 2 uit een van de 10 beschikbare beroepsgerichte profielen, waar hij/zij zich in leerjaar 3 en 4 gaat verdiepen. Een van deze profielen is Produceren, Installeren en Energie (PIE).
Het profieldeel bestaat uit 3 onderdelen:
1. Het gemeenschappelijk deel: met algemene onderdelen zoals Nederlands, wat voor alle profielen hetzelfde is.
2. Het profieldeel: Voor PIE bestaat dit uit wiskunde, nask1 (natuurkunde scheikunde), plus theorie en praktijk rondom het beroepsgerichte profielvak.
3. Vrije deel: In de BB en KB kiezen leerlingen 4 beroepsgerichte keuzevakken, een GL leerling kiest 2 beroepsgerichte keuzevakken uit het aanbod van de school. De GL leerling volgt daarnaast een aantal algemeen vormende vakken.
Het VMBO wordt in leerjaar 4 afgesloten met examens voor de algemene vakken en voor het beroepsgerichte profielvak. De keuzevakken worden na volgen hiervan afgesloten met een examen, resultaten worden vermeld op hun eindlijst.

Profieldeel
Het beroepsgerichte profielvak Produceren, Installeren en Energie bestaat uit:
Module 1 Ontwerpen en maken
Module 2 Bewerken en verbinden van materialen
Module 3 Besturen en automatiseren
Module 4 Installeren en monteren

Vrije deel
Voor PIE zijn 17 keuzevakken beschikbaar. Afhankelijk van welke keuzevakken de school aanbiedt, maakt de leerling een keuze. 2 van de 17 vakken raken onze branche. Dat betreft het keuzedeel koudetechniek en het keuzedeel klimaattechnologie.

Meer informatie over de VMBO opleiding Koudetechniek vindt u hier:
Leaflet VMBO Directie
Leaflet VMBO Leerlingen
Leaflet VMBO Ouders Decanen

Meer informatie over het vak koudetechniek, opleidingen en de werkgelegenheid in de sector vindt u hier.

keuzevakken koudetechniek

Voor deze keuzevakken heeft de NVKL een complete lesmethode ontwikkeld. Mede daardoor heeft koude- en klimaattechniek een vaste plek gekregen of gaat die krijgen op inmiddels bijna 50 VMBO scholen in Nederland.

De complete lesmethode bestaat uit:
• Lesmateriaal bestaande uit syllabi per module, met daarin verwijzingen naar online beschikbare achtergrond informatie in de vorm van animaties en films over de werking van een koudesysteem en de te verrichten werkzaamheden bij de praktijkopdrachten. Deze achtergrond informatie is beschikbaar in de vorm van QR codes.
• Toetsvragen / examen
• Training voor docenten
• Docentenhandleiding
• Een lijst met aan te schaffen materialen en gereedschappen
• Beroepenfilmpjes ter informatie voor de leerlingen
• Informatieflyers over koeltechniek voor directie, leerlingen, ouders/decanen
• Bij afsluiten van het keuzevak met een positief resultaat: een NVKL certificaat voor de leerling
Een perfecte methode om VMBO-leerlingen kennis te laten maken met ons mooie vak.

Subsidie
Via OTIB kan een school subsidie aanvragen om de bij de lesmethode benodigde en in de docenten handleiding aangegeven gereedschappen en materialen te kunnen aanschaffen. Het aanschaffen van speciaal gereedschap en specifiek materiaal is noodzakelijk omdat in de koudetechniek wordt gewerkt met inch maten leidingen en aansluitingen.

Samenwerking met lidbedrijven
VMBO scholen geven aan dat zij graag met bedrijven in de koude- en klimaattechniek in de regio willen samenwerken bij het aanbieden van deze keuzevakken. Bijvoorbeeld voor snuffelstages, gastlessen, beschikbaar stellen van materiaal, uitwisselen van kennis etc. Wilt u weten of er een VMBO in uw regio onze keuzevakken aanbiedt, of wilt u graag met een VMBO in de regio samenwerken op dit gebied, neem dan contact op met NVKL .